Nuffnang Ads

Saturday, 28 December 2013

2/1/2014

Haaaaaa !! did you notice that "back to school" is coming. Cepatnya masa. tak sangka kot aku nak naik 17 tahun. my lil sister said: you are too childish to be 17 -___-" hah. mungkin muka i terlalu awet muda kot berbanding dia. ahaha. yaa trust me. waktu kenduri saudara 2 weeks ago tak silap, dia cakap. Ini (me) adik ke itu (my lil sister) adik? then my mom answer.. ni (lil sester) adik yang itu (me) kakaknya. Kenapa yang ni (me) nampak macam adik. nah! im really hope that time she will said my face more matured than my lil sister,tapi apakan daya. . muka aku memang macam ni. Syukur dengan pemberiannya.

So! 17 years old! wow... i swear that 2014 will be an awesome year.

1) i will through SPM. Pray for meeeee.. im so scared when dengar-dengar the examination. Oh i remember,my ustazah had ever said that "kalau kita stress bermaksud kita jauh dengan Allah." jadi bila aku pikiaq banyak kali,jangan stress Allah ada. dalam al-quran Allah s.w.t said "Sesungguhnya dengan mengigati Allah hati akan menjadi tenang". Believe with this ayat. No doubt!

2) Busy with librarians. OMG! i have many suggestion to make our pss more awesome dan berjalan seiring dengan yang awesome. hah? aku sendiri tak faham aku aku taip. weh korang malam tadi "the voice@TM" ada Amin Idris,Ustaz Taha,Ustaz Don and Farah Adeeba. Besstt !! they should speak in english .... haha.siapa yang tengok mesti terhibur.Chaiya !

3) aku kena keluar dari zon selesa !

Wednesday, 25 December 2013

I'm the next victim,for 2014

Rasa sekejap je 2013 berlalu. Aku rasa macam semalam aku habis ambek SMA's examination. Ramai juga tanya aku apa tu SMA . Ya that is Sijil Menengah Agama. Dan tak kurang juga para junior yang cerdik pandai lagi bijaksana tanya. Susah tak? Oh my... how can i say is. susah juga sebab soalan yang tak pernah ditekankan masuk. Betul tak tipu. Tapi demi nak tenangkan perasaan takut dorang aku cakap. "Senang". Yea tapi betul lah! Yang penting sekarang peeps... Doakan kejayaan saya!

Rasa dah melencong sangat. oh korang nak tahu tadi aku ter-search Budapest punya tempat. Actually not "ter-search". teringat dekat kawan aku yang tergila-gila sangat nak pergi Budapest. She said: The place is very beautiful and im really wanna go there one day. Bila teringat dia cakap macam tu aku pun... on the dot cari tempat tu kat google. Kira ni the bla bla time la aku buat research sikit pasal Budapest. Ceh! cita-cita nak jadi pakar sejarah tapi tak tahu lah .



For the second time terpaksa juga cakap: Dah melencong jauh ... okay okay fine back to topic.
Pagi tadi sarapan nasi dengan telur goreng (nikmat macam makan Domino's) betul! i was ask to my mom : Macam mana Nik Nur Madihah boleh dapat 20A's. Then my mom jawab: Bangun pukul 5! masa tu otak cair senang nak dapat apa yang dibelajar. I was like! nak pergi sekolah pun liat nye dah macam apa. then aku jawab balik "Setan banyak!.. susah". mak jawab lagi. : Itulaaaah malas! macam mana nak berjaya. Bangun pukul 5,belajar. jangan tidur siap-siapa terus pergi sekolah." . aku diam. Dah takde modal nak jawab gitu gayanya.

So. fikir banyak banyak kali punya. Aku nak SPM so i should change my behaviour yang tak matang. No la .. aku maksudkan adalah sikit perangai kena ubah Ha-Ha ! dah besar kot. Should arrange a new stratergy yang berkesan! macam nik nur madihah.. Oh Allah! permudahkan urursan kami. And tak lupa my mom always remind me to read "Rabbi Yassir Walatu'assir Rabbi tammim bilkhair". So Rock your study kedebab kedebabom .. My sister always called me with this name.  ngee !

Tuesday, 17 December 2013

Kenapa bermalas-malasan! Aku tak suka!

Google image


Ya Allah. Rasa diri ni... makin dekat nak sekolah,makin banyak pula Syaitan menghasut.

" Ya Allah! Engkau teguhkan lah diri ini. Engkau berikanlah kesabaran serta kekuatan dalam diri ini"

Duhai diri ini yang disayangi! Janganlah begini.
Tahun depan nak SPM,jangan bermalas-malasan.
Kata mahu berjaya! bagaimana mahu menempuh musuh jika sifat satu ini pun tidak dihapuskan!

Tentera! Siap sedia melawan musuh kita. Syaitanirrajim. Syaitan yang direjam.
Yok! beramai-ramai. Sedarkan diri masing-masing.

Anyone who read this entry.
Please! I beg you.. Leave your comment down below.
Leave your advise for me.
I need motivation so bad! WAKE ME UP! ... 1 MALAYSIA! (takde kena mengena)

Gula naik! Minyak naik! semua benda mahu naik!
Kini kemalasan juga menjulang-julang naik!
Apakah semua ini? Pengaruh apalah ini?

Google image


Thursday, 5 December 2013

Rasulullah menyuapi seorang yahudi

Bismillah ..

Di sudut pasar terdapat seorang yahudi buta Mekah yang setiap hari nya selalu berkata kepada setiap orang yang mendekatinya tentang keburukan Rasulullah.

Namun setiap pagi Rasulullah sentiasa mendatangi yahudi Mekah itu dengan membawa bubur untuk disuapkan kepada nya, tanpa mengucap sepatah kata pun Rasulullah menyuapai yahudi itu walhal dia tidak mengetahui itu adalah baginda Rasulullah S.A.W. Rasulullah melakukan hal seperti ini sehingga baginda wafat.

Setelah baginda wafat, Abu Bakar mendatanggi rumah baginda Rasulullah dan beritahu kepada Aisyah RA dan bertanya : "Apakah kebiasaan kekasihku yang belum aku kerjakan?"

Kemuadian Aisyah RA menjawab : "Engkau ahli sunnah dan tiada hampir satu pun engkau tinggalkan kecuali satu, membawakan makanan untuk yahudi buta Mekah di pasar."

Keesokan hari nya Abu bakar mendatangi yahudi itu dengan membawa makanan untuk disuapkan padanya. 

Kemudian yahudi itu berkata :  Siapa kamu? 
Abu bakar menjawab            : Aku orang biasa yang mendatangi mu
Yahudi itu berkata                 : Tidak engkau bukan orang biasa yang mendatangiku. Selalu nya makanan yang akan disuapkan terlebih dahulu dihaluskan makanannya.

Abu Bakar tidak menahan tangisannya lalu menangis dan berkata 

" Sesungguhnya orang yang selalu mendatangimu dan manyuapkan mu itu adalah Baginda Rasulullah S.A.W "

Ketika itu juga Yahudi buta Mekah itu mengucapkan dua kalimah syahadah.

[ dakwah bukan sahaja melalui percakapan tetapi perbuatan juga dapat dijadikan satu perbuatan dakwah ]

Wednesday, 4 December 2013

Dont walk away...RUN!

No one has the right to judge you.  People may have heard your stories, but they can’t feel what you are going through; they aren’t living YOUR life.  So forget what they say about you.  Focus on how you feel about yourself, and do what you know in your heart is right.

 Don’t walk away from these negative people… RUN!
  Doa Doa Doa ! usaha ikhtiar tawakal.

One door is close, you have many door to enter.

Tuesday, 26 November 2013

Beautiful wishes come from Ustazah jamilah


Subhanallah . When i read this wish. First word come from my mouth : Subhanallah.
How beautiful arabic Ya Rabb !

Actually nama ustazah bukan Ustazah Jamilah but i'm really love to call her " Ya Jamilah ".
Dont tell me why :p

And She is the first one who wish me in arabic . Fully in arabic .
Sepanjang my birthday tak pernah seorang pun but,she's really make me wanna cry last night
Because these beautiful wish :')

Teruja sangat.
Ya Allah, Bless to you because choose me to be apart of sekolah agama and learn arabic
Kalau tak mesti diri ini Jahil dalam berbahasa arab

#SpecialEnrty for ustazah Hasyimah


Sunday, 17 November 2013

24 steps

Assalamualaikum . Bismillah .

Just now i'd found something that really really make me want to share to all.
This is very benefical and dont waste your time pun kalau baca or follow.
Well well . Just see around you , dont you notice that every day . almost 50% muslimah use to cover their aurah and try to learn more about deep islam.

So yeah ! Become a strong muslim .
I'm not perfect . Everyday i commit a sin . sometimes i make same mistake twice .
This is very DANGEROUS ! . sometime when i was awake. at 12 or 2. i grab these opportunity to think a little think about WHY we make mistakes eventhough we ever do that before . WHY WHY !

I still can't get the answer . yeay ! we have 1000 problems but Allah has 1000 000 answers for that.
Around 8 p.m. i heard one motivation or " mutiara kata " in ikimfm . its make me realise why we still do that.

Orang yang TAHU tak semestinya dia SEDAR,tetapi orang yang SEDAR inshaallah dia TAHU 

Some people around us do love us so she/he use their power to give you support and looking forward.
But some of them trying to bring you down .

As long as you believe that everything happens for a reason.
You always have a " Hamas " (semangat) to achieve what you want.

So 24 steps not as simply as we thought.we need to istiqomah #nottoself


Wednesday, 13 November 2013

Tak Sabar tapi mengharapkan keputusan yang membahagiakan

Assalamualaikum .

2 paper lagi akan diterbangkan . semoga soalan nye mudah-mudah belaka dan dipermudahkan.
Ameen Inshaallah .

" Selagi kita berusaha Allah akan bantu -ustzah Azimah- "

Rasa masa cepat sangat berlalu.
Aku pun tak sangka aku dah pun duduki Sijil Menengah Agama dengan usia yang masih muda ini.
lawak latu kan , SMA memang untuk 16 tahun punya okay .
Tak percaya juga aku akan duduki SPM tahun depan, kalau ada rezeki.

Adik aku pun cakap , tak sangka nye kau dah besar. Dah lah tak matang . Ish2 tak dapat bayangkan kalau ko dah besar, dah masuk U, dah pandai drive and kahwin macam mana .
Alahaaaiii sabar saja laaa .
Aku rasa aku ni dah cukup matang ! erk .

IMAGE HAS BEEN REMOVED! SORRY!


" Ya Allah . Lembutkanlah hati penanda kertas yang akan menanda kertas peperiksaan ku. Aku reda dengan segala ketentuan Mu, sungguh Engkau lebih mengatahui "

Sunday, 27 October 2013

Growing stronger

Orang kuat Sijil Menengah Agama

Dua minggu sahaja lagi kami akan berperang
Menempuh segala cabaran dengan Allah disisi
Dengan berkat dan doa daripada guru-guru terutama kedua ibu bapa
Kami percaya kejayaan menentang musuh pasti dikalahkan

Inshaallah segala persiapan perang akan kami persiapkan
Dengan segala noda dan ombak yang kami lalui selama ini
Dengan ilmu di dada
Kami tahu . segala ini pasti berlaku .

Tunggu kami di medan perang
Doakan kami pelajar Sekolah Agama Menengah Nurul Iman
Doakan kami Mumtaz ! SAM nurul Iman MUMTAZ !

Syukran ustazah Salazwin yang sentiasa memberi semangat kepada kami dengan senyuman ikhlasmu

Syukran ustzah Jehan yang sentiasa memberi sokongan dengan cara mu yang tersendiri

Syukran ustzah Maserah merangkap guru kelas ku yang tidak pernah lupa untuk mengingatkan kai hadir ke sekolah

Syukran ustzah Azimah yang tidak pernah lelah serta penat mengingatkan kami tentang akhirat,tidak pernah penat untuk menegur setiap sudut silap kami

Syukran ustzah Hasyimah yang sering memberi kekuatan kepada kami,nasihat demi kami bangkit menuju kejayaan

Friday, 25 October 2013

SMA is around the corner

Helow sisters and brothers out there , who come to visit my ugly blog :'( huhu nanes.



Actually i'm posting this entry to tell to everyone that my SMA just around the corner.
Why this year feel like our time flies so fast.
Rasa macam semalam baru start sekolah * k tipu tipu*

Ya Allah , ease everything for us. Ease every single thing that we through in this world.
Everything is in Your hand.
Ya Allah . I hope my friend and I will achieve successful in SMA also Akhirah . that is most important.

About 2 week I;ll through SMA . One of among big examination selain UPSR, PMR , PSRA !
Ya Allah , when I think about this SMA , One thing across in my mind.. This is reality or fantasy ?
This is SMA . this exam is different with other exam . FeqahTauhid,TafsirHadith,Tarikh islam,Bahasa Arah nahu sarah,Bahasa arab mutolaah wa balaghah.

My ustazah always remind us . SMA is very important. This is about akhirat !
I'm veru grateful because Allah choose me to enter in sekolah agama .
thousand people out there who want to go to sekolah agama but not there, but me ?
My mom push me to go to sekolah agama, and alhamdulillah .. this is call " barakah ".
Listen to your mom . Allah will love you .



Tuesday, 22 October 2013

Debate

Assalamualaikum and Hi uolss .

Memandangkan esok tak belajar sebab Hari Graduasi. Jadi nya malam ni aku tak sibuk sangat nak study.
Hellooww ! sapa omong . tak boleh nak berlengah-lengah , nanti kelam kabut . Ni tak boleh nak postpone dah 'cause tuesday is Addmath examination . Jadi persiapan awal harus dibuat.

Tapi tadinya, aku saja tengok-tengok belek-belek apa yang ada kat rak buku ni , belek punya tengok , ternampak satu komik jepun ni. * put the tittle of comic*. hahahaha apa tah tajuk, payah beno nye nak sebut. Almaklum since aku ni bukan peminat komik, sah lah pandang sebelah mata je . Dah buka tu , How to read? which part i should start ? sudah .. last2 baca suka hati akuuu , tak sampai 1 jam setengah dah tamat. Lahaaiiii ... best juga lah ( tahniah ! )

Jadi kebelakangan ni, aku ada terfikir, kalau next year nak try for second time untuk debat atau Syarahan .
Bukan apa tau, aku nak asah bakat aku , nak cuba tonjol kan diri , berani di hadapan khalayak , TRY ! I believe in myself it is possible . If other people can , why not me ?

Debate 2013

Serlahkan Bakatmu !

Monday, 14 October 2013

ITS TIME TO FOCUS ON MY STUDY

Amekawww . dah kenapa nak caps Lock sangat . Mentang-mentang ini hari Aidiladha

Yeee . Starting from now on, no more laptop. no more online . no more twittering , facebooking , blogging (omg i can't let it go.I love blogging world) , no more Ask.fm

Dan kata putus menyatakan , aku akan busy kan diri aku juga . MUST !
Ustazah dah banyak pesan kan tika.Kau jangan buat2 tak tau . pelekuk tau laa .
Mentor kau dah banyak pesan itu ini kan . jangan buat dono je . lesing kau kan .
Kau lupa yang ustazah cakap pasal target kau kat semua dak menti .. Jangan buat2 lupa der hahaa

Okay aku akan cuba sedaya upaya !
Ingat ingat . ni last entry aku okay . And after SMA aku akan start dunia blog balik.
Sekalian rakyat jelata ! haha


PROBLEM BRO ?

Sunday, 13 October 2013

Aku menentang Aku dalam SMA

Mendengar namamu, hati terus menjadi gundah
Puas aku menepis, namun bagaikan ikatan yang tak pernah terpisah
Hati menjadi bimbang, jiwa berlagu sedih
Apatah kalbu yang hanya meminjam dari Sang Pencipta
Semakin hari, semakin aku gentar dalam medan perjuangan yang berkabus masa hadapannya
Jenuh mencari jalan, asap pula yang tiba
Lalu aku bertanya, apakah pengakhirannya ?

Bagaikan sesuatu menerpa diri ku
Setiap hari mencari jalan untuk kearah yang satu
Kian hari hati menjadi resah
Bagaimanakah nanti hasil pertempurannya ini ?
Adakah tertawa, atau diri semakin sengsara ?
Aku ibarat berdiri di celahan batu
Di toleh kiri cedera badan, ditoleh kanan perjuangan harus diteruskan
Setiap keputusan umpama membahayakan diri
Lalu aku bertanya lagi, bagaimanakah jalan yang sepatutnya aku lalui ?

Suatu perasaan yang sukar ditafsirkan
Takut, gentar, gerun bergabung menjadi satu perasaan yang kadang membuat aku jatuh lemah
Aku berusaha segigih lilin yang sentiasa menyalakan api sebelum terpadam selamanya
Namun, tidak tetap seperti burung yang tidak tetap arah tujunya
Mengapa aku masih gentar ? Namun tidak pernah menepisnya ?
Lalu aku bertanya, adakah diri ini masih belum berusaha sepenuhnya ?

Mendengar namamu, hidup tidak pernah tenteram
Seperti gangguan yang sering menyelubungi setiap inci kehidupan
Acapkali aku dinganggu masa hadapan yang masih gelap sinarnya

Aku punya impian, aku punya cita-cita
Tidakkah engaku menyesal jika impian itu terkubur mati ?
Aku berusaha namun rezeki belum ada
Aku sanggup menghunus pedang dan menyiapkan senapang

Bersabarlah menanti pertempuran kita nanti
Akan datang masa kemenangan itu suatu hari
Kerana diri ini sudah sedia dengan segala kemungkinan
Hati semakin kuat menerima tentangan
Dan akan ku siapkan bala tentera yang akan menggegarkan pihak lawan

Sungguh, tiada langsung gentar untukmu
Tiada juga  gerun yang mengiringiku

Yang ada hanyalah semangat ingin menang
Yang membera di hati, membakar dijiwa

Dulu mungkin aku seorang pengecut
Namun sekarang pantang dihunus, keris menerpa
Nantikanlah perlawanan bersejarah dalam diri ini

KEMENANGAN MENANTI MU DISANA DUHAI PEJUANG

The power of Dua'




We all struggle,
With different aspects of this Deen,
But through dua,
Allah eases all hardships,
So keep on striving.


Saturday, 12 October 2013

Allah watchin' us up there

Assalamualaikum



Pernah kita terfikir mengapa aku masih diberi kesempatan
Untuk hidup di muka bumi ini
Pernah terfikir kenapa Allah masih hidupkan aku di muka bumi ini
Sedangkan diri dibelenggu dosa yang tak pernah berhenti

Kadangkala solat dilambatkan, cakap mak diabaikan
Kita lalai bahawa Di atas sana melihat kita
Melihat setiap inci perlakuan yang kita lakukan
Tetapi kita asyik dengan duniawi yang melalaikan ini
Dengan nikmat yang sementara ini

Ketika ditimpa kesusahan, kepayahan
Dipinggir oleh keluarga dan rakan
Ketika itu baru sibuk mencari pertolongan Allah
Ketika itu baru kita sedar bahawa Allah sentiasa bersama kita
Di waktu senang mahupun susah

Allah bantu kita dalam mencapai kejayaan dan kebahagiaan
Tetapi kita leka dengan keseronokan yang di beri
Lupa untuk mengucap syukur kepada Allah
Lupa mnegucap " Alhamdulillah " yang ganjaran nya tidak ternilai

Allahuakbar, Ampuni kami. Bantu kami ketika susah mahupun senang
Sungguh daripada Mu kami di sini dan kepada Mu kami dikembalikan

Macam mana nak kurus?Saya ada #tips

Assalamualaikum.

Memandangkan aku cuti 4 hari,jadinya ada lah kot masa sikit nak update. Tapi susah sikit nak curi masa tu because my SMA is near kateko ! Okay macam mana nak kurus ek? Aku nak sangat kurus tapi aku selalu amalkan prinsip :


I DON'T WANT TO BE FAT , BUT I JUST REALLY LOVE TO EAT 

korang nak kurus sangat kan? meh I bagi tips yang korang mesti tabik gila dengan gua

- Korang tak payah lah nak diet-diet sangat sampai tak makan nasi, korang makan lah sehari 5 kali ke,berpinggan pinggan ke. go ahead. Tapi buat lah keja ghumah : Menyapu ke,sidai baju ke,Basuh Pinggan ke.

- Tak payah pening2 . Nanti korang masuk U aku sure gerenti kurus. Kau macam tak tahu tangga kat Universiti tu dah mengalahkan Batu Cave.

- Sudilah lakukan tips yang aku sarankan, memandangkan aku pun amalkan prinsip diatas wahbhabababa 

Friday, 11 October 2013

Ya Rahman,Ya Rahim

When I was listening to this, I ve never thought it could affected me this much.

I was there. In the middle of rush. "Ya Rabbi, Ya Rabbi help me"
I was there. When I could not find my purse. "Ya Rabbi, Ya Rabb"
I was there. Afraid of falling. Step carefully. "Ya Rabb, Ya Rabbi"

I was there.
You know, everytime you called "Ya Rabb... Ya Rabb (Ya Tuhanku).."
Do you know what He replies? 
He called back to you, "Ya A'bdi.. Ya A'bdi (Ya Hambaku..) Ya A'bdi.. do you need My help dear.. What do you want.. I give to you.." :'"(

This is such . Subhana Allah. Can you imagine..
Despite how much low we are..
The Highest... called us... :')
The Highest see us.
The Highest give.

And then in a minute I was on time.
And then in a minute I found my purse.
And then in a minute, He saved me.
:')
How much love is He giving...


Copy from #NadiaSyamila

Tuesday, 8 October 2013

Netball

Hello Assalamualaikum

Alhadulillah Last year examination went well for today. Alhamdulillah Alhamdulillah.
But what mark i get ? Terserah pada yang Maha Kuasa.

Actually, i'm really miss to netball. Recently i had registered for archery in school.
Besides i can practising a 'Sunnah Rasulullah'. Don't you know archery is antara Sunnah Rasulullah :-)
So i decided to involve their team and learn how to play.
But it doesn't mean i stop with netball. No ! Hopefully i will choose to go to another stairs. Amiin  .

So, what about netball ?


This picture was took on 2011 . I was 14

Ya Allah, seriously i'm really miss that moment when we really all-out to win the game.
Tapi tak menang, takpe Dah habis main tu cikgu belanja KFC . Dapat makan free,senang hati. kateko.


Hitam sungguh . Tapi sekarang tidak lagi . Huh yelah tu,ayat nak power


Thursday, 3 October 2013

Settle one task

Assalamualaikum

Alhamdulillah lepas berhempas pulas memilirkan folio Prinsip Akaun yang sepatutnya hantar 30 September tapi terpaksa postpone kerana . . . . . biasalah pelajar.

Apa benda ni gambar Ink pula timbul ? ..
Haaa mai mau habaq ni

Semalam nak print kat kedai tapi bila check back kat komputer orang tu tulisan yang sepatutnya berangkai,berubah menjadi tulisan Batang. That moment i was like want to cry. Ya Allah , what happened to my project. It was so broken you know.

Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah
Baru dapat beli ink jadi lepas ni tak payah susah susah buang minyak nak pergi kedai printer lagi
Memandangkan minyak pun mahal -_-'

'' Ya Allah, semoga kawan2 ku yang masih dalam proses menyiapkan folio dapat menyiapkannya dengan mudah. Amiin ''

Tuesday, 1 October 2013

Sedar tapi tak bertindak

Haa elok sangat lah tu tittle macam tu.
Actually i have an about 1 half of month for Sijil Menengah Agama (SMA)
Tapi satu je problem aku. Aku sedar cuma tak bertindak. Ya Allah .. Syaitan everywhere.
Seriously aku kata kau. Aku nak belajar kat Mesir,UK,Australia tapi kenapa ? why ? Limaza ?
Kalau macam ni lah lagaknya sampai bila akan berterusan kalau tak bertindak.

Aku tengok every exam . result kawan2 aku semua..Bila korang tengok boleh tanggal biji mata.
Pernah aku cakap kat kawan aku

Me      : Gempak nye result.ko tengok aku? We macam mana nak dapat result best macam ni,kenapa aku                 tak boleh.
Friend : Ko boleh cuma ko malas je.

Hati aku bergetus semangat " Uisshh memang betul agaknya aku malas,cuba kalau aku rajin sikit mesti boleh dapat result best ".
After that kawan aku cakap lagi..

Freind : Ko boleh bab, ko boleh dapat mumtaz cuma ko malas je.

Boleh katakan setiap minggu perkataan tu keluar 5 6 kali. Betul tak tipu.
Jujur dari hati " aku tak marah dia cakap macam tu apatah lagi bengang. Aku suka.sebab benda tulah yang bagi aku semangat setiap kali aku kat kelas nak belajar ".

Senior aku selalu bagi motivasi kat aku.Aku sayang dia. Kak Izyan. penolong ketua umum. Banyak kisah2 yang dia share kat aku. Jadi bila aku nak luah kat dia aku tak malu,sebab aku anggap dia macam kakak aku sendiri.

Banyak sangat kata2 dia and aku masih simpan dalam kepala ni.
Doakan saya cemerlang dalam SMA  



Personality Test

Assalamualaikum

So, I just found something new.Tak 100% betul tapi lepas pilih satu pokok and huraian dia ada yang sama. Let's try !


                                                                    Let's find out ..


1. You are a generous and moral (not to confuse with moralizing) person. 
-Always work on self-improvement. -very ambitious and have very high standards. People might think that communicating with you is difficult, but for you, it isn't easy to be who you are. - work very hard but you are not in the least selfish. You work because you want to improve the world. You have a great capacity to love people until they hurt you. But even after they do. . . you keep loving. Very few people can appreciate everything you do as well as you deserve. 

2. You are a fun, honest person. - very responsible and like taking care of others. - believe in putting in an honest day's work and accept many work-related responsibilities. -have a very good personality & people come to trust you easily. - bright, witty and fast-thinking. - always have an interesting story to tell. 

3.You are a smart and thoughtful person. - a great thinker. - thoughts and ideas are the most important. - like to think about your theories and views alone. - an introvert. - get along with those who likes to think and learn. - spend a lot of time, thinking about morality. - trying to do what is right, even if the majority of society does not agree with you. 

4. You are perceptive and philosophical person. - a unique, one soul of your kind. Next to you there's no one even slightly similar to you. - intuitive and a bit quirky. - often misunderstood, and it hurts you. - need personal space. Your creativity needs to be developed, it requires respect of others. - a person who clearly sees the light and dark sides of life. You are very emotional. 

5. You are self-assured and in charge. - very independent. Your guiding principle in life is 'I'll do it my way.'. - very self-reliant and know how to stay strong for yourself and the people you love. - know exactly what you want and are not afraid of pursuing your dreams. The only thing you demand from people is honesty. You are strong enough to accept the truth. 

6. You are kind and sensitive. People relate to you very well. - have many friends and you love helping them. You have this warm and bright aura that makes people feel good when they are around you. Every day, you think about what you can do to improve yourself. - want to be interesting, insightful and unique. More than anybody else in the world, you need to love. You are even ready to love those who don't love you back. 

7. You are happy and unflappable. You are a very sensitive and understanding person. You are a great listener who know how to be non-judgmental. You believe that everybody has their own journey in life. You are open to new people and events. You are highly resistant to stress and rarely worry. Normally, you are very relaxed. You always manage to have a good time and never lose your way. 

8. You are charming and energetic. - a fun person who knows hot to make people laugh. - live in a state of harmony with the universe. - spontaneous and enthusiastic. You never say no to an adventure. Often, you end up surprising and even shocking people. But that's just how you are. . . always remain true to yourself. -have many interests and if something proves of interest to you, you will not rest until you acquire a profound knowledge of this area. 

9. You are optimistic and lucky. -believe that life is a gift and you try to achieve as much as possible and put this gift to the best use possible. - very proud of your achievements. You are ready to stick by the people you care about through thick and thin. You have a very healthy approach to life. The glass is (at least) half full for you. - use any opportunity to forgive, learn, and grow because you believe that life is too short to do otherwise.

Drop your comment down below , choose annynomous if you don't have any Blogger account.Thank you:-)


Monday, 30 September 2013

Teaching is part of learning

Assalamualaikum and a very good evening to all readers yang sporting !

Wow, weather is so hot these days and the first thing that i'll looking after back from school is H20 (water).
Ya Allah, I can't bear with this situation. My face turn red and my tekak also tersangkut and i hate to bring handkerchieve to school ! for reward : Muka akan tambah banyak bintik2 because bacteria in hand.sebab bila nak lap muka mesti guna tangan.

Okay . forget about that.

Teaching is part of learning.
 Surely those who always believe that every single thing that they does with sincere,Allah will reward them.

Guys, If someone hate you. Always trying to bring you down but his/her effort are not worked. It is because Allah with you,save you. Take it as motivation and to push harder.

Recently, my ex-senior was missing and Alhamdulillah she was come back. Feel so happy to hear :')
For conclusion, don't go out alone especially at night. Nowadays, pagi pun boleh jadi aim to kidnap. Hairan betul la.

So, no matter how hard you walk in this journey.Allah always there with you.
the more you learning, the more you get benefits .


Friday, 20 September 2013

Khasiat buah betik

Betik antara buah yang aku rasa ramai tak suka.
Dulu aku tak suka buah betik, siyes . Tapi lepas aku buat banyak research and nasihat doktor aku terus suka makan buah betik. Since kat rumah aku pun terpacak pokok betik , rambutan , durian , mata kucing , jambu merah ( macam kebun dah ) jadi tak payah lah nak beli. Kalau buah dia tade takkan nak tunggu sampai berbuah,berjanggut lah oi . So,kena lah keluar duit kan.

Mesti ramai yang dah tau kan khasiat betik. Antara paling famous lah :

" Memudahkan proses penghadaman dan mengelakkan sembelit "

Aku paling suka kalau bab-bab penghadaman ni.Selain boleh meredakan perut lepas makan , ia juga boleh memudahkan proses panyahTijaan . -__-' itu bahasa paling lembut lah senang cite.

Korang tahu tak , Selain buah . Pucuk dia juga boleh digunakan untuk buat ulam. My mak selalu juga buat ulam pucuk betik tu,aku pun layan je laaaa. Sedap !!! uolss should try

Korang sendiri nampak kan macam mana Allah cipta bentuk buah betik tu ?



Bentuk dia slim bukan ?? Haaa macam tulah juga khasiat dia , betik juag dikaitkan dengan pengawalan dan pengurangan berat badan. Betik dia tak meresap dalam proses penghadaman , sebab tu bila makan betik rasa senang je nak buang . ehemmm faham-faham la

Saturday, 14 September 2013

Cat Care with whiskas

Assalamualaikum

Walaupun aku sebuk sebenarnya dengan homework yang tak tersiap-siap.Dengan folio yang masih tak dipos dalam komputer.Tapi aku still nak update blog.Tapi tulah students problem. Sadis !

Sebelum ni aku ada kucing,warna silver.Nak kata tuu,kalau kakak aku ambik aku balik sekolah,dia selalu bawa kucing sekali. So kawan-kawan especially senior akan tanya bila nak bawa kucing lagi bla bla.Cakap itu ni. (ni bukan kesah yang nak cite -_-' kes tutup !)

So .. macam mana cara penjagaan kucing supaya bulu dia tak tertanggal,sihat dan sentiasa aktif.
Semalam terkezut beruks saya naaa .. timbang si Belang ni,naik 2kg menjadi 7kg.kau mampu nak angkat?


Paling utamanya : Pemakanan ! Cat Lover,perkara ni harus dipandang berat ye.Kucing memang suka makan ikan tapi sebenarnya IKAN tu juga antara faktor yang menyebabkan bulu gugur.Macam si Belang ni kitorang bagi dia makan Whiskas wet and Whiskas dry.Tapi belang ni lebih suka yang wet.Kalau makan tak ingat dunia kau jah.

Whiskas ada banyak jenis : With breef in gravy , Roasted chicken dinner in Meaty juices ,With Tuna in Juices banyak lagi la.. boleh terkeluar biji mata nak menaip satu satu.

 
Ocean whitefish & Tuna Dinner

Belang ni memilih kooot !!! hamboi mengalahkan tuan kau ni. kalau bagi dia yang dry punya kadang pandang sebelah mata je..

Macam kucing Keknis @ hanis Zalikha dia bagi makanan kucing Fancy Feast



Mahal gila kata kau,tapi syukur kucing aku ni suka whiskas ni.nak kata tu murah lagi lah then Fancy Feast ni.


Wednesday, 28 August 2013

Tension is on

Hari ni bermula kisah . . .

Ya Allah, ape pasal aku meghaghau tak bangun study, padahal aku dah bangun kot pukul 3.15 tadi

Aku bermonolog sendirian.
Aku bangun pagi tadi awal,dalam 6.30 macam tu dah siap pakai tudung and all.
Dan pagi tu baru gelabah nak buka buku Hadis.

Tak habis satu chapter alarm aku dah berbunyi menunjukkan pukul 6.50.
Agrhhhh otokae! bahasa arab 1 ( nahu sorof ) tak buka langsung.

Masa tu hanya Allah yang tahu macam mana gelisahnya aku.

Tapi aku sedar ini semua datang dari aku.
Siapa suruh aku degil sangat tak nak study awal2.
Ko ingat waktu tu boleh patah balik?
Ko ingat waktu tu tunggu ko? " eeehhh cepatlah cepatlah "
Nooo !

So,aku masuk dalam dewan exam buat muka cool like nothing happened.
I look straight and hope i can answer those questions.
And Alhamdulillah maddah tafsir hadis aku jalani dengan mudah.
Tapi adelah lobong2 nye. kalau tak dapat mumtaz,jaid jidan pun Alhamdulillah.

Tibanya Ba1 !! perghh nyah tahu kau nak nanes.

[ aku tulis entry ni untuk pengajaran kita bersama,sama2 kita doa untuk saudara seislam kita . Aku tahu memang tak kan ada sape pun yang akan baca entry ni,tapi sekurang kurangnya aku tulis untuk memberi semangat baru untuk Si pembaca ]


( kami dah tak tension lagi,semua senyum :p )

" Ya Allah,jika kejayaan itu memberi keburuklan kepada ku maka engkau gantikanlah ia dengan yang lebih baik "

God knows-from the biggest of the big to the smallest of the small.

Sunday, 18 August 2013

Every Single Experience that led you to today

Life is about the trials and errors that get you there.

Ok,let's say. The evenings you sent socializing with coworkers or friends you never see anynmore.The hours you spent writing thoughts on a personal blog that no one reads. Contemplation about elaborate future plans that never came to be. All those lonely nights spent reading novels while crying untill drawn and comics and fashion magazines and inspiration novel and questioning your own principle of life and wheter or not you're good enough just the way you are.

Sometime we make mistake without realized. And then your friend really hate you because the thing that we were never know what the factor is. But then again other people do the same thing because the humors were spread over.

You are not special for teacher because you always got failed in exam. You wake up, tahajud and make dua' .. barkah from parents, believe me everything we face in this world will going easy. Inshaallah

But, you'll never give up. You believe yourself and all this happens for a reason. Allah is our goal. From Allah and To Allah.

All of this have strengthened us. All of this have led us to every success we've ever had. All of this have made us who we are today.


Thursday, 15 August 2013

Aura

That moment when all students stop a long time to think/write is writing essay.either english or malay.
I just sit 90 darjah while waiting our teacher spread the question paper.
and you know,as a muslim of course we take the right way i.e baca selawat nabi,baca ayat seribu dinar dan ayat2 al-quran untuk tenangkan diri kan.

All of sudden my friend was pass a question and put it above my table.
I was like .. Ya Allah .. ' make my task easy to me ' .. takut kaw

The simplest of instruction " start now ".

At first,I was stuck.I didn't know what to write.I close my eyes and i hope a miracle will come.Then I open my eyes and looked around.I saw people writing and writing.How disturbing! arghhh.please idea .. please come to me .. what are they writing about? I was so worried about writing an awesome story, I pick a topic and went for it.

As soon as my pen started dancing on the paper, it won't stop. Ideas were flowing. In my head words were coming so fast that I couldn't keep up to write all of them sampaikan peribahasa tak pernah ada dalam kamus pun terkeluar sekali. Do you want to what? " seperti orang tersesat di tengah lautan ". apa maksudnya? I just write whatever I want and I got the simile after I'm watching Life of Pie.

1 hour 15 minute was pass and then she said ''okay,put your pen down''

I was like " What? ".. tak sempat semak kot ! of course I didn't say out loud. I don't want to labeled as " You are bad because didn't want to respect a teacher " . no .... please,i don't want it.

                 ************

I remember when the teacher give us open ended essay question.I remember when a question as simple as a word. ( primary school )

" Family ".

That's it.That was the question! How beautiful such a question was.I feel like there are no limitation to what I can write. Ye memang sampaikan 10 adik beradik aku ada,semua 10 orang tu aku masukkan dalam essay.
I was write 3 pages I guess and it doesn't finish yet.banyak kan but the essay was so nonsense.

That was one of the very few instances when I really ejoy doing my schoolwork.

"Tap into the wildness of your brain. That's where the good stuff is." (John Currie)

Monday, 12 August 2013

Anugerah Syawal

Anugerah Syawal ...
Seindah Ramadan ...

 feeling lagu raya sebelum taip entry

Sebenarnya aku ada banyak sangat cerita nak habaq kat sumaaa. tapi tak tau nak start daghi mana naa.

Nak menaip pun dok pikiaq pi mai tang tu sana sini,lah lah aku tulis jela apo ada dalam otak ambo .

Poyo bahasa apa aku guna ni , untuk pengetahuan umum saya anak jawa a ...




Apa ni tak ready lagi you dah tangkap the picture .

Macam biasa baju from First lady
Tudung random beli tepi jalan
kasut 10 hengget je

 raya pertama kat rumah nenek,Tapi sebelum raya tidur rumah embah dulu.

Nenek untuk belah bapak . Embah untuk belah mak .

baju coklat anak buah aku. yang dengan aku tu memang suka berdrama . yang sana tu ' Minta Maaf ' boleh jalan . haha .


kakak kakak saya . yang tepi pakai baju pink tu adik.

kalau orang datang beraya dorang akan cakap aku adik , yang pakai baju pink tu kakak.

heiii awet muda sangat ke muka aku ni [ wakakakaka ]


Jom Kutip duit raya ............. Lai lai lai lai .................

lebih bertambah ahli keluarag atau saudara mara beraya bersama , lebih meriah suasana hari raya .
Hipotesis diterima . (2 markah)

Tuesday, 6 August 2013

Wish through writing [ selamat hari raya ]


Assalamualaikum.

[ sebelum balik kg. siap2 aku tulis entry ni special untuk kawan2 yang baik hati wakaka ]

What is ' 'idul fithri ' ? it is mean ' kembali kepada fitrah '
My mudarris always says ' Bila hari raya kita seperti bayi yang baru lahir '.

We are not celebrating the end of Ramadan - no Muslim would want Ramadan to end. We are celebrating the completion of Ramadan - feeling grateful that Allah has given us the opportunity to experience Ramadan and allowing us to complete our fast.

I don't know how to say 'Selamat hari raya and minta maaf ' to all my friends at the same time.
And alhamdulillah , through this blog i can write everything i want and they all can read this again and again and again untill debooobb .. pengsan ..

So .. freinds ! Happy eid mubarak yow . Just remember , homework kita belambak angat hokey . 
Tapi ! raya pertama kena happy happy homework letak tepi dulu.

Ingat tak ustazah kata ' raya pertama enjoy dulu '..
Raya ke dua terus puasa 6 and focus to our modul :'D :'D [ gelak sambil nanes ]







 
 
 


Selamat hari raya maaf zahir dan batin . Semoga amalan yang kita lakukan di bulan ramadan tidak berhenti di bulan itu tetapi berterusan . inshaallah :')
maaf kalau tersalah kata , tersilap bicara andai terguris hati . Minta diampun . Kita kan kawan :D

ingat , raya raya juga .. yang dah tade sedekahkan al-fatihah atau yasin
Orang di kubur menangis apabaila mendengar takbir berkumandang
kerana bila ramadan azab dihentikan , mereka direhatkan
Selesai ramadan azab itu diteruskan semula

Uolsss super cute ! 

Sunday, 4 August 2013

Kemuncak Pemikiran dan Kemajuan Manusia



Seorang muslimah yang mempunyai kelulusan Phd yang berhijab telah ditanya oleh para wartawan yang merasa hairan dengan pemakaian hijabnya tak memberi kesan terhadap tahap kecerdikannya kerana mereka menyangka berhijab adalah simbol kemunduran dan ketinggalan zaman.

lalu dia menjawab dengan mudah dan bijaksana: " Manusia pada zaman permulaan dahulu hampir bertelanjang keadaan mereka dan setelah pemikiran mereka berkembang mengikut peredaran zaman mereka mula memakai baju, dan hijab yang saya pakai pada hari ini ialah kemuncak pemikiran dan kemajuan yang dicapai oleh manusia dan ia bukanlah kemunduran.

Adapun bertelanjang ia adalah simbol kemunduran dan ketinggalan yang mengembalikan pemikiran manusia kepada zaman permulaan dahulu. Kalaulah bertelanjang itu simbol kemajuan nescaya sudah tentulah binatang lebih maju".



P/s : ramai yang mengatakan ' Ko ni selalu copy paste orang punya itu ini dan macam2 , sampaikan ada yang membenci kelakuan seperti itu.. but for me ini adalah satu ilmu dan bukankah ilmu itu patut dikongsi :) 

Saturday, 27 July 2013

Erti Sebuah Ramadhan - Wardina Safiyyah

                           
Assalamualaikum

Today i want to share a video ' Erti sebuah ramadan ' ..
Everyday we make a mistakes .
Sometime we just know to blame someone .. '' eii kau ni bla bla bla ''
Tanpa sedar kita juga pernah buat benda yang sama
Dear, people can't escape from commit a sin
I also do the same thing,as human being, as a 'abdu (hamba) of Allah





                         


  
 If i do wrong , please teach me the right way :)

Thursday, 18 July 2013

Nadia Syamila | inspire |

               
Assalamualaikum.

Hari ini hari jumaat,Penghulu segala hari.
Dan syukur kerana masih diberi peluang untuk terus berjuang di muka bumi ini :)



 " I failed in some subjects in exam, but my friend passed in all.
   Now he is engineer in Microsoft and I am the owner of Microsoft " - Bill Gates-


Ya tika percaya,kegagalan itu satu permulaan bagi kita untuk bangkit dan terus maju.
Kegagalan dalam UPSR , PMR , SMA , SPM . itu tak bermakna kita stupid. No !
Tapi itu adalah satu permulaan bagi kita untuk belajar dari kesilapan,dan perkara itu lah yang membangkitkan semangat.
Biar orang kata kita  itu ini, apa kesah kan.Kita tak menyusahkan orang ,its enough.
Take a heed from what they say and ready to ROCK ( our behaviour to better ) !!!

Tingal lagi berbaki berapa bulan tika akan menduduki SMA !
Bukan exam kecik,tapiii besar kedabak anak gajah. Lepas tengok video ni rasa SHEMANGAD tu bangkit menggunung gunung.
kak nadia Syamila, I hope suatu hari kita dapat berjumpa dan dan be my friend soon :)

Sooooooo ! let's get started

                            

Touched :') tsskkk tssskkk 

Sunday, 14 July 2013

| sahur | Imsak |

Assalamualaikum

Buat kali pertamanya diri ni digagahkan supaya tak tisur after sahur.
Alhamdulillah I DID IT ! syukur Ya Allah.

Sekarang kat tempat aku,i mean kat masjid sedang kedengaran orang mengaji menggunakan keset.
I love this situation,before this takde pun ngaji2 ni.Since 2 years ago baru start pasang.
MUMTAZ ! antara benefit dia

1-  Boleh buat persiapan awal sebelum nak pergi sekolah
2- Haaa biar orang yang tidur tu terkejut awal,prepare nak solat subuh
3- Pahala dapat [ tambahan ini bulan yang penuh barakah ] sekali kita buat kebaikan,berganda pahala kita         dapat Insyaallah :)

Kenapa entry kali ini | sahur | Imsak | ?
Sebab, lepas sahur kan akan datang Imsak.tak gitu.

Lepas ni kena siap siap nak pergi sekolah,lepas tu ada perhimpunan rasmi [ nice ]

Doakan kecemerlangan kami :)
PUBLISH ....
SORRY! IMAGE HAS BEEN REMOVED

Friday, 12 July 2013

Ramadan kareem

Assalamualaikum 

Alhamamdulillah ini dah masuk ramadan yang ketiga,kita masih diberi kesempatan untuk menyempurnakan rukun islam yang 3.Mestilah gembira uolls . Dalam gembira ingat juga our brothers and sisters in Gaza,Syria.Keep them in our prayers,Insyaallah.

dalam hati memang teringin nak pergi bumi Palestine sana,sape tak teringin jah.
Tapi nak pergi bumi Palestine ni bukan mudah tau.Ada procedure dia kalau nak pergi sana.No terjah terjah.

Ustazah aku ni dia punya bahasa arab dia memang gempak.
Dan dan aku memang suka orang cakap arab,so i train myself to talk in arabic to my freind,family,teacher but ........ (malu).
Takpe !! akan ku cuba suatu hari nanti,dan bahasa arab akan menyinar dalam keluarga ku. harharhar.

kalau nak terjemahkan bahasa arab one by one,subhanallah.Indahnya ! Betul tak tipu.lagi satu nak terjemah arabic ni satu satu memang payah.Padahal one word je tapi kalau translate to Malay hamboiiii . Pengsan kau kak step.Ye,bahasa Arab ialah bahasa yang sangat INDAH.

Tapi sudah menjadi kebiasaan orang arab,apabila someone berkata : 'Ramadan Kareem'
maka mereka akan jawab : 'Allahu Akram'






Syukron !

Sunday, 23 June 2013

Allah has power over all things

Assalamualaikum

This time i don't feel like to talk too much.Malam tadi malam nisfu sya'ban.
Ramai lah yang tweet bulan terang,lawa.Jadi aku tertanya-tanya 'waktu maghrib tu aku keluar bulan tak terang pun,mungkin faktor jerebu'.
Sampaikan someone has tweet one thing memang buat den tergelak.
Semua ramai ramai cakap pasal bulan terang,seseorang yang aku kata tadi tu pun tweet.

'' Seperti bulan dipagari bintang "
maksud : seseorang gadis cantik yang dikelilingi oleg gadis gadis cantik yang lain.

Semua ciptaan Dia cantik cantik belaka,seperti bulan yang saya tangkap malam tadi.
Enjoy !! Sorry for the camera quality






Dan matahari pagi ni sangat lawa.




 

Surah Al-Mulk 67:3,4

He who has created the seven heavens one above another.You cannot see any defect in the creation of the Most gracious;therefore look once more,do yo see any crack? (3)

And look again and again, it will come back to you defeated and fatigued. (4)


Thursday, 13 June 2013

Family Day

Alhamdulillah,tika baru je pulang dari sekolah.Disebabkan hari ini adalah hari jumaat (penghulu segala hari),hari yang penuh barakah.jadi balik awal .Yeaayy !!

Dekat sekolah tadi ada ceramah about IsrakMikraj.Very interesting you know.
lagi dia tunjuk video yang menggambarkan IsrakMikraj tu macam mana.

Usually,the background sound for islamic video ni guna rentak yang akan membuatkan kita 'dup dap dup dap'.I mean bila tengok tu rasa gemuruh,rasa takut,rasa penyesalan pun ada juga.if you don't believe it,check it out ASAP.

Waktu tengok video yang dipasang tu memang seriously aku khusu' sangat.Benar benar best !

*sudah melencong agak jauh nampaknya*

Dah lama sebenarnya nak update pasal family day yang mana my sisters and I was decided to make it in moderate situation.
Yang ada cuma kek dan sikit makanan.Ala agar-agar milo,kue teow.
And I was like 'Wow',I'm not expected the last minute plan can be a very GEMPAK event.Event?
Syukur !


         Banana chocolate = Siapa perut nya yang tak tahan tolong tahan kan.hahahaha.You get what I mean?

Apa yang tertulis atas kek tu ?

'' Happy family Day '' . Sebelum ni memang tak pernah buat,firstime !
Semoga keluarga kita sentiasa dalam kebahagiaan dan rahmat Allah s.w.t.
Peace !

Remember ! setiap ahli keluarga mempunyai peranan masing-masing.
jalankan tanggungjawab dengan ikhlas.Semoga amalan kita semua tidak sia-sia,Inshaallah.

Monday, 10 June 2013

The world famous feline 'MARU'



Siapa tak kenal Maru,seekor kucing yang sedang hangat diperkatakan.
Makhluk yang sangat comel,dimiliki oleh seseorang di Jepun.
Maru bukan calang calang kucing.
Setiap pergerakan yang dirakamkan mampu menarik perhatian penonton.




Siapa yang tak nak kucing Gemuk,Gendut,Gebu=3g seperti ini?
Kalau kat rumah aku dapat sekor macam ni..Ya Allah .. bersyukur sangat.
Waktu terluang boleh habiskan masa dengan kucing secomel ni tanpa buang masa dengan perkara yang tidak berguna.Itu lebih baik.

Can't get enough? Visit Maru's blog and Youtube channel for even more images and videos of the world famous feline.



Saturday, 8 June 2013

Mata Rosak

Tika sedar waktu tingkatan 2 " Ape pasal lah tulisan dekat whiteboard ni cair semacam,kadang rasa sakit hati pun ada juga.Bukan sakit hati dekat cikgu yang menulis tapi dekat tulisan yang tak berapa jelas.

Waktu pulang sudah tiba,tika balik balik je rumah terus cakap dengan mak , 'mak jom buat spect nurul,mata nya ni kabur kabur la'. kadang aku ada juga asik pening je,pening memanjang kot.Kadang tu nak datang sekolah pun tak de mood sebab rasa pening yang melampau.

Series ah kata,otak aku macam kena cucuk cucuk,nak kata aku buat Akupuntur dekat kepala idok lah pula.Ada ke orang buat akupuntur dekat kepala?

Suatu hari yang indah,waktu science masa tu cikgu ada cerita ;
Sesorang ni dia asik pening kepala je,sekali jumpa doktor ada ketumbuhan di kepala

Bila tika fikir balik,tak kan ada ketumbuhan dekat kepala kot. #seram.Tapi kalau ada sekalipun aku reda,ini semua ketentuan Allah.Kan perancangan Allah itu hebat.


                     kalau ada mood pakai lah spect,tapi selalu nya tak.Akibat nya mata akan kabur dan bila orang senyum kat aku tindak balas nya memang agak lama.( yela tuuu )

Dan beberapa hari kemudian tika pun pergi klinik kerajaan.
'Hooooww excited+glabah gajah=exglaga masuk bilik doktor,sebab aku tahu doktor tu mesti menyeramkan.Actually tika tak suka pergi klinik,lagi lagi kena hadap doktor,Tapi kalau doktor Fatin Liyana / honeykoyuki ana mahu ! hahaha *mengarut*

'Adik duduk'
dengan muka penuh slumber,duduk.
Mulalah perbualan doktor India dengan aku [lawa doktornya]

Doktor  :  kenapa dik?
Aku       : sakit kepala la
Doktor  : kamu rabun ke?
Aku       : ha'a
Doktor   : kenapa tak pakai cermin mata?
Aku       : Rimas
Doktor   : Mana boleh adik,lain kali pakai,sebab tu adik selalu pening
Aku        : Doktor,cikgu saya pernah cakap seseorang ni sakit kepala sangat bila pergi hospital cek rupanya ada ketumbuhan
Doktor    : Mana ada sampai macam tu
Dalam hati aku : *He'eleh doktor ni,tak payah lah nak menafikan.benda dah terbukti kot.*
Doktor    : Baiklah pergi ke bilik *put the name* dan cek mata

Hah bab ni memang tika tak suka.Entah lah memang dari dulu tika tak suka cek mata yang tutup mata sebelah dan Orang tunjuk tu huruf apa.Haiii ALLERGY betul.Tapi kalau cek dekat kedai cermin mata tu I suka.

Tika cek mata dekat kedai pula.Rupanya tak teruk mana pun.Silau je tinggi
Chill la.makan air carrot bebanyak ok ! Inshaallah berkesan !

From what my teacher and sorang doctor told to me,mata rosak antara sebab nya
1- Baca buku sambil Baring [pelajar tolong ngaku anda selalu buat,kan]
2-Depan laptop terlalu lama [kalau boleh gelap kan sikit keterangan laptop]

Tika rasa tengok tv dekat pun boleh jadi rabun ! Tika tak ambik aliran sains jadi nya tak tahu sangat lah punca apa yang menyebabkan mata rosak,Inshaallah there's always hope.kalau nak belajar pun boleh.ambik short course

 Tulisan tidak jelas.yang betul betul nak tahu boleh lah ke SINI


Hargailah sepasang mata yang Allah telah kurniakan kepada kita :-)


Friday, 7 June 2013

Project 2013

Memang kehidupan ini sentiasa diulit masalah.Kadangkala satu masalah tak selesai another problem datang tanpa dijemput.Inilah namanya kehidupan.Tetapi ingat,selagi hati kita tetep dengan Allah segala masalah kita dapat hadapi dengan cool.

Ustazah tika pernah tanya waktu tika masuk bilik disiplin *Haiisshh aku bukan kena panggil dengan cikgu disiplin ok,ada hal lain biasalah busy busy*
 Ustazah tanya :"kenapa muka tension ja" 
 I was replied :" stress la cikgu buat Prinsip Akaun". 
And do you want to know what's the answer from my ustazah : "
" kalau kita lakukan segalanya kerana Allah,tak kan stress punya "

Hari tu kami buat the very first project for this year [2013]

 Forever untill jannah,Inshaallah

          My muka sentiasa menye-poilkan keadaan

Diorang kena tipu dengan ATIKAH ! nak cerita panjang sangat jadi nya ..

My classmates


                           Aku spoil kan keadaan for a second time
 Actually umur2 kitorang ni tak digalakkan masuk Zon Kreatif,tapi buat muka tak malu.Nak tahu apa terjadi seterusnya ?
 Orang arab datang Malaysia xD
 Doakan kawan tika 'farihin' untuk wakil sekolah,Nilam nanti ! semoga berjaya
Kami harap segala usaha kami berhasil

 Gambar terbaik [lah sangat] sebelum kena warning dengan penjaga Zon Kreatif. ' Dia kata: kalau umur kamu ni sepatutnya ditingkat 2,3,4 " sentap.Tapi drama di zon kreatif memang lawak


Tingkatan 4 " rock your assignment for Traikh islam ok "