Nuffnang Ads

Saturday, 8 June 2013

Mata Rosak

Tika sedar waktu tingkatan 2 " Ape pasal lah tulisan dekat whiteboard ni cair semacam,kadang rasa sakit hati pun ada juga.Bukan sakit hati dekat cikgu yang menulis tapi dekat tulisan yang tak berapa jelas.

Waktu pulang sudah tiba,tika balik balik je rumah terus cakap dengan mak , 'mak jom buat spect nurul,mata nya ni kabur kabur la'. kadang aku ada juga asik pening je,pening memanjang kot.Kadang tu nak datang sekolah pun tak de mood sebab rasa pening yang melampau.

Series ah kata,otak aku macam kena cucuk cucuk,nak kata aku buat Akupuntur dekat kepala idok lah pula.Ada ke orang buat akupuntur dekat kepala?

Suatu hari yang indah,waktu science masa tu cikgu ada cerita ;
Sesorang ni dia asik pening kepala je,sekali jumpa doktor ada ketumbuhan di kepala

Bila tika fikir balik,tak kan ada ketumbuhan dekat kepala kot. #seram.Tapi kalau ada sekalipun aku reda,ini semua ketentuan Allah.Kan perancangan Allah itu hebat.


                     kalau ada mood pakai lah spect,tapi selalu nya tak.Akibat nya mata akan kabur dan bila orang senyum kat aku tindak balas nya memang agak lama.( yela tuuu )

Dan beberapa hari kemudian tika pun pergi klinik kerajaan.
'Hooooww excited+glabah gajah=exglaga masuk bilik doktor,sebab aku tahu doktor tu mesti menyeramkan.Actually tika tak suka pergi klinik,lagi lagi kena hadap doktor,Tapi kalau doktor Fatin Liyana / honeykoyuki ana mahu ! hahaha *mengarut*

'Adik duduk'
dengan muka penuh slumber,duduk.
Mulalah perbualan doktor India dengan aku [lawa doktornya]

Doktor  :  kenapa dik?
Aku       : sakit kepala la
Doktor  : kamu rabun ke?
Aku       : ha'a
Doktor   : kenapa tak pakai cermin mata?
Aku       : Rimas
Doktor   : Mana boleh adik,lain kali pakai,sebab tu adik selalu pening
Aku        : Doktor,cikgu saya pernah cakap seseorang ni sakit kepala sangat bila pergi hospital cek rupanya ada ketumbuhan
Doktor    : Mana ada sampai macam tu
Dalam hati aku : *He'eleh doktor ni,tak payah lah nak menafikan.benda dah terbukti kot.*
Doktor    : Baiklah pergi ke bilik *put the name* dan cek mata

Hah bab ni memang tika tak suka.Entah lah memang dari dulu tika tak suka cek mata yang tutup mata sebelah dan Orang tunjuk tu huruf apa.Haiii ALLERGY betul.Tapi kalau cek dekat kedai cermin mata tu I suka.

Tika cek mata dekat kedai pula.Rupanya tak teruk mana pun.Silau je tinggi
Chill la.makan air carrot bebanyak ok ! Inshaallah berkesan !

From what my teacher and sorang doctor told to me,mata rosak antara sebab nya
1- Baca buku sambil Baring [pelajar tolong ngaku anda selalu buat,kan]
2-Depan laptop terlalu lama [kalau boleh gelap kan sikit keterangan laptop]

Tika rasa tengok tv dekat pun boleh jadi rabun ! Tika tak ambik aliran sains jadi nya tak tahu sangat lah punca apa yang menyebabkan mata rosak,Inshaallah there's always hope.kalau nak belajar pun boleh.ambik short course

 Tulisan tidak jelas.yang betul betul nak tahu boleh lah ke SINI


Hargailah sepasang mata yang Allah telah kurniakan kepada kita :-)


2 comments:

ekin schmidt said...

betul2,
mata ni kdg2 kalau tbe2 xnmpak wktu pg (biasa la pg2 kdg3 belum warmup lg mne nmpak kan?) huhu ..esoknya da beli carrot buat ulam

tkot kne pakai spek sbb mlas gle kot nk pkai spek 24H ..eiiiyew!!

btw guys , page ni belum delete lg so hope korg view, carik ad ke xd gmbar korg. bukn mslah ad ke xd tp fan page ni xperlu wujud kot.
sila pergi report ! sgt xsnonoh .curik gmba prempuan then komen -ve

http://melangkaugarisan.blogspot.com/2013/06/jangan-post-gambar-lawa-kat-tempat-awam.html

Atikah Isa said...

Terima kasih lah ekin sebab inform saya benda ni,untuk kebaikan kita semua juga klu tak mmg sampai bila tika tak tahu ada fan page ni